In onze praktijk worden aparte spreekuren aangeboden voor zogenoemde ketenzorg en GGZ. De uitvoering hiervan ligt in handen van deskundige ondersteuning van praktijkondersteuners voor zowel de chronische lichamelijke aandoeningen (POH-somatiek) als geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ).
Praktijkondersteuner somatiek (POH-S)
Diabetesspreekuur
De inzichten in de behandeling van diabetes mellitus zijn de laatste tijd veranderd. Dit zal leiden tot een betere behandeling en vermindering van klachten nu en in de toekomst. Hiertoe is er een speciaal spreekuur opgezet.
Dit zal worden gehouden door onze POH-somatiek die hiervoor speciaal is aangenomen en continu bijgeschoold wordt.
Patienten worden tot 4x per jaar gecontroleerd; 3x een korte controle en 1x een uitgebreide, gecombineerde afspraak met de eigen huisarts.
De bedoeling is om verandering/verslechtering van de suikerziekte vroegtijdig op te sporen en de behandeling daarop aan te passen.
COPD-spreekuur
In dit spreekuur worden mensen met COPD/emfyseem ongeveer 1x per jaar gecontroleerd. Bij blijvende benauwdheid of na ziekte uiteraard vaker. In dit spreekuur wordt ingegaan op de algemene gezondheid en ‘Quality of Life’. Ook zal op indicatie gekeken worden naar de longfunctie.
CVRM-spreekuur
Onze praktijkondersteuner draait zelfstandig een speciaal spreekuur gericht op (preventie van) hart- en vaatziektes (HVZ), het zogenaamde Cardio-Vasculair-Risico-Management (CVRM). Hieronder vallen patiënten met al een bekende uiting van HVZ (infarct, beroerte, etalagebenen, etc), maar ook mensen met een verhoogd risico op HVZ (hypertensie, roken, belaste familie, etc)
Wanneer u nog vragen heeft over bovenstaande spreekuren, neem dan gerust contact op met een van onze assistentes via het nummer van uw eigen huisarts. Zij zal u dan verder informeren en zo nodig een afspraak voor u inplannen
Praktijkondersteuner Geestelijke GezondheidsZorg (POH-GGZ)
GGZ-spreekuur
Door de toename van patiënten met psychische klachten, de toegenomen druk op het spreekuur van de huisarts en vergoedingenstructuur, is er behoefte ontstaan aan psychische begeleiding binnen de huisartsenpraktijk zelf. Om deze reden heeft de praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ) zijn intrede gedaan in de huisartsenzorg.
In onze praktijk zijn 3 ervaren POH-ers parttime werkzaam om deze begeleiding op zich te nemen. Hun werkzaamheden bestaan onder meer uit onderstaande takenpakket:
- Probleemverheldering en uitvoeren van screeningsdiagnostiek
Probleemverheldering betreft nader analyseren en uitdiepen van psychische, (psycho)sociale en (psycho)somatische klachten en de oorzaken van die klachten, aan de hand van een of meer gesprekken met de patiënt. Doorgaans zal het hierbij gaan om patiënten die zich recent hebben gemeld met nieuwe klachten. Hierbij kan ook screeningsdiagnostiek (bijvoorbeeld gestructureerde interviews of vragenlijsten) worden ingezet. - Opstellen en bespreken van een vervolgstappenplan
Vervolgstappen kunnen betrekking hebben op verwijzing voor diagnostiek of behandeling buiten de huisartsenzorg, waarover de verantwoordelijk (huis)arts uiteindelijk moet beslissen. - Geven van psycho-educatie
Psycho-educatie bestaat uit het geven van voorlichting en het verstrekken van informatie aan de patiënt over klachten of een stoornis, de oorzaken ervan, en mogelijke oplossingen. - Begeleiden / ondersteunen van zelfmanagement
Wanneer met de patiënt overeengekomen wordt dat zelfmanagement een afdoende c.q. de beste aanpak is van de psychische klachten, kunnen contacten tussen GGZ-ondersteuner en patiënt nodig zijn ter begeleiding of ondersteuning van het zelfmanagement-programma, bijvoorbeeld om vragen te beantwoorden of vorderingen en mogelijke aanpassingen van het programma te bespreken. De begeleiding via e-health valt hier vooralsnog niet onder. - Interventies gericht op verbetering in functioneren van de patiënt met psychische klachten
Bij patiënten met psychische klachten is vaak geen sprake van een psychische ziekte maar wel van een vastlopen in het functioneren als gevolg van de problematiek. Kortdurende behandeling binnen de huisartsenzorg kan dan aangewezen zijn. Uitvoeren van interventies binnen dergelijke behandeling behoort tot de functie POH-GGZ. Deze interventies richten zich veelal op gedragsverandering en (begeleide) zelfhulp.
Praktijkondersteuner Ouderen (POH-O)
Sinds medio 2016 is de ondersteuning van de huisarts uitgebreid met een POH-O, die de chronische zorg voor ‘kwetsbare ouderen’ op zich gaat nemen. Denk hierbij aan
- coördinatie van hulpverlening,
- onderhouden contacten met mantelzorgers en ook
- medicatie-beoordeling in samenwerking met de huisarts en apotheker.
Van oorsprong zijn dit wijkverpleegkundigen met een HBO-verpleegkundige achtergrond.
Voor verdere vragen kunt u zich wenden tot uw huisarts. Een overzicht van onze POH-ers vind U hier.